Przepis na Fetę

Przepis na Fetę

Przedstawiamy przepis na ser typu Feta

Mleko

Mleko surowe  z naturalną zawartością tłuszczu.

Kultury Bakterii

Startery bezpośredni Wańczykówka MO (Feta) . Dodawana przy temperaturze 36°C, czas trwania obróbki wstępnej 60-70 min.

Ścinanie

Podpuszczka Carlina 1000, ilość podpuszczki 17 ml/100l. Dodawana przy temperaturze 34-35°C, czas ścinania 60 min.

Obróbka skrzepu

Najpierw krojenie w “słupki” odstawić na 10 minut następnie obrabiać gęstwę szufelką do momentu, gdy uzyskamy ziarna wielkości orzecha włoskiego, co 10-15 min. ostrożnie mieszać w sumie przez 50 min.

Napełnianie Form

Ostrożnie napełniamy wcześniej ogrzane formy, przykrywamy, trzymamy w cieple. Polecamy nasze formy Forma Taleggio oraz dekle do formy Taleggio.

Obracanie

  1. Odwrócenie po 20 min.
  2. Odwrócenie po 50-60 min.
  3. Odwrócenie po 2h

Solenie

Następnego dnia do solanki, 1,6 kg przez 13 h , następnie na deski i zostawić na noc do odcieknięcia.

Dojrzewanie

Bez dojrzewania

Pakowanie

Zapakować w opakowania próżniowe, można dodawać zioła wedle uznania oraz olej.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *