Święto Sera i Wina Wrocław 2017

Święto Sera i Wina Wrocław 2017

        23-24 Września odbędzie się czwarta edycja „Święta Sera i Wina. Spotkanie Regionów” we Wrocławiu. Celem tej imprezy jest promocja regionalnych wyrobów serowarskich i winiarskich, a także prowadzenie edukacji społecznej nakierowanej na wskazywanie wpływu produktów regionalnych i tradycyjnych na szeroko rozumiane aspekty zdrowotne oraz ich znaczenie ekonomiczne dla regionu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. W Sobotę odbywają się kursy dla Serowarów jak i Winiarzy, a w Niedzielę kiermasz.

       W sobotę zaplanowane są szkolenia dla osób interesujących się serowarstwem oraz winiarstwem. Szkolenia są darmowe, lecz uczestnicy by w nich wziąć udział musieli zgłosić się poprzez wypełnienie formularzu oraz wysłanie go na e-mail naszego stowarzyszenia.  Oto plan szkoleń:

Szkolenia dla serowarów

Kontrola procesu technologicznego produkcji serów dojrzewających w warunkach serowarni farmerskiej

Liczba uczestników – 50 osób

Część I – wykładowa
sala w budynku Wydziału Nauk o Żywności ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław

9.30 – 10.00
 Powitanie uczestników szkolenia

10.00 – 10.45 Kontrola i wpływ wybranych operacji technologicznych na jakość serów dojrzewających
10.45 – 11.30 Kultury starterowe w serowarstwie
11.30 – 11.45 Dyskusja
11.45 – 12.30 Przerwa na lunch

Część II – ćwiczeniowa
realizowana w dwóch równoległych grupach po 25 osób w laboratoriach Katedry: Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności oraz Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, budynek Wydziału Nauk o Żywności ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
II.A Część mikrobiologiczna (Ilościowe i jakościowe metody mikrobiologicznej analizy produktów serowarskich)
(Grupa 1 – 12.30 -14.00, Grupa 2 – 14.00-15.30)
1. Ćwiczenie 1 – Techniki posiewów
2. Ćwiczenie 2 – Charakterystyka makro- i mikroskopowa drobnoustrojów
3. Ćwiczenie 3 – Metody barwienia komórek drobnoustrojów
4. Ćwiczenie 4 – Szybkie metody oceny jakości mikrobiologicznej mleka w serowarni farmerskiej
II.B Część technologiczna (Kontrola parametrów fizykochemicznych i biochemicznych etapów produkcyjnych serów dojrzewających w warunkach serowarni farmerskiej)
(Grupa 2 12.30 -14.00, grupa 1 14.00-15.30)
1. Ćwiczenie 1 – Ocena jakościowa mleka
2. Ćwiczenie 2 – Ocena aktywności podpuszczki i kontrola procesu koagulacji mleka serowarskiego
3. Ćwiczenie 3 – Kontrola procesu obróbki gęstwy serowej

16.00-16.30 – Podsumowanie i wręczenie certyfikatów poświadczających udział w szkoleniu

 

             W Niedzielę zaś w Pałacu na Pawłowicach odbędzie się kiermasz sera i wina, gdzie będzie można skosztować i kupić sery oraz wina pochodzące z Dolnego Śląska i nie tylko. Będzie z czego wybierać! Zapraszamy Wszystkich! 

10:00 – Rozpoczęcie kiermaszu

12:00 – Pokaz kulinarny – sery i wina Dolnego Śląska
               Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza

            – Warsztat mączny – Slow Food Dolny Śląsk
              Tematem głównym będą placki, podpłomyki, naleśniki, ciast(k)a, chleby, pierniki oraz ziarna, zboża i mąki potrzebne do ich wypieku.

            – Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski

13:00 – Ogłoszenie wyników konkursów na najlepszy ser i wino

13:30 – Laboratorium smaku sera – dr Marek Szołtysik, UPWr

            – Panel dyskusyjny „KUCHNIA POLSKA – KOSMOS LOKALNYCH SMAKÓW”
                Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44 w Warszawie
                dr Maciej Oziembłowski, UPWr
                prowadzi red. Katarzyna Kaczorowska

14:00 – Warsztat deserowy – Slow Food Dolny Śląsk
             Tematem głównym będą podwieczorki, desery i słodkości: owoce, kwiaty jadalne, przetwory, octy, soki, nektary, przeciery, miody oraz technika wytwarzania domowego kisielu i octu.

15:00 – Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski

15:30 – Pokaz kulinarny – gotowanie z Julka Cymbaluk – MasterChef Junior
               Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza

16:00 – Warsztat sałatkowy – Slow Food Dolny Śląk
 Tematem głównym będą składniki niezbędne do przyrządzenia wytrawnych sałatek: sery, jaja, warzywa, dzikie rośliny jadalne i oleje roślinne. 

16:30 – Laboratorium smaku sera – Stowarzyszenie serowarów farmerskich i zagrodowych

17:00 – Zakończenie święta

INSTRUKCJE JAK DO NAS DOJECHAĆ: http://www.upwr.edu.pl/uczelnia/43460/dojazd.html

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + 13 =