Blog

Przepis na Fetę

Przedstawiamy przepis na ser typu Feta Mleko surowe  z naturalną zawartością tłuszczu. Startery bezpośredni Wańczykówka MO (Feta) . Dodawana przy temperaturze 36°C, czas trwania obróbki wstępnej 60-70 min. Podpuszczka Carlina 1000, ilość podpuszczki 17 ml/100l. Dodawana przy temperaturze 34-35°C, czas ścinania 60 min. Najpierw krojenie w “słupki” odstawić na 10 minut następnie obrabiać gęstwę szufelką do momentu, gdy uzyskamy ziarna wielkości orzecha włoskiego, co 10-15 min. ostrożnie mieszać w sumie przez 50 min. Ostrożnie napełniamy wcześniej ogrzane formy, przykrywamy, trzymamy w cieple. Polecamy nasze formy Forma [...]

Read more...

Przepis na Goude

Przedstawiamy przepis na ser typu Gouda Mleko surowe (krowie) z naturalną zawartością tłuszczu. Przechowywane maksymalnie 24 h w temperaturze 9 – 12°C, dodatkowo świeże mleko z porannego udoju. Mezofilna kultura mieszana, startery bezpośrednie TME , Probat 222, RM 32. Dodawana przy temperaturze 32°C, czas trwania obróbki wstępnej 60 min. Podpuszczka Carlina 1000, ilość podpuszczki 20 ml/100l. Dodawana przy temperaturze 32°C, czas ścinania 40-45 min. W ciągu 5-10 minut należy pociąć skrzep na ziarna wielkości grochu. Następnie mieszać 10-20 min. Łączny czas obróbki minimum 25 min. Odcedzić [...]

Read more...

Nowy Projekt ARiMR

ARiMR – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór wniosków na przetwórstwo w tym też mleka do 3. sierpnia 2017 możliwe jet składanie wniosku! Nasza firma chętnie pomoże w doborze sprzętu pod Państwa indywidualne potrzeby. Zapraszamy do Kontaktu!

Read more...